
Ukiyo Japanese Blossom gin. Vítěz ankety o nejkrásnější lahev ginu, kterou jsem realizovala na svém Instagramu.
Proč právě „Ukiyo“?
„Ukiyo“ znamená v japonštině „plovoucí svět“ – „floating world„. Je to stav mysli, kdy žijeme v přítomném okamžiku a odpoutáváme se od těžkostí každodenního života. Líbí se mi, když má gin nějakou myšlenku a s ní v souladu je i celá komunikace.
Kde se Ukiyo gin vyrábí?
Vznikl jako pocta slavnosti Hanami, což je japonský svátek květin a příchodu jara. V tomto období krátce rozkvétají třešňové květy, v Japonsku známé jako sakura. Vyrábí se ve městě Kagošima na jihu Japonska, ve stínu aktivní sopky Sakuradžima. Je to jedna z nejaktivnějších sopek v Japonsku! Sopkou se inspiroval i design láhve. Uvádí se také, že Ukiyo destiláty vznikají ve městě Chiba poblíž Tokya – nevím, kde je pravda, ale řekla bych, že se tam vyrábí základní pálenka a možná Dry gin.
Jak a z čeho se Ukiyo gin vyrábí?
Ukiyo gin vzniká z tradiční japonské pálenky soču (shōchū), v tomto případě z rýže. V chuti i vůni je hodně cítit. Soču se vyrábí destilací různých surovin, obsahuje něco mezi 25-45 % alkoholu (spíš jsou to nižší hodnoty). Rýžové soču (kome) chutná podobně jako saké (to se ale vyrábí fermentací rýže, ne destilací a má tedy výrazně méně alkoholu). Je jemné, ke konci nasládlé, může mít také květinové a ovocné tóny. Gin se vyrábí z 11 botanicals, známé jsou květy a listy sakury, citróny, yuzu, kardamom, jalovec. Některé zdroje uvádí také koriandr, japonskou mandarinku komikan, pepř sansho. Tyto botanicals se pak macerují (louhují za studena) v japonské pálence soču a poté dochází k další destilaci.
Co je pro něj typické?
Je to výrazně květinový gin, jen s jemnými citrusovými tóny v pozadí. Výrobce uvádí, že hlavní tóny ginu jsou jalovec, pomeranč a třešňové květy, tóny v pozadí pak fialka, koriandr, dřevité koření. Podle mého názoru převažuje primárně květinová chuť a nasládlá chuť rýžového soču. Hlavní přísadou jsou tedy určitě květy a listy sakury. Listy jsou v chuti překvapivě výraznější. Za typickou nasládlou vůni sakury podobnou vanilce může kumarin (který je ale v chuti hořký, velké množství je ho ve skořici). I proto může být sakura jedovatá a v Japonsku ji nejdříve nakládají do soli. Chuť sakury je nasládlá a květinová (nikoli ovocná jako třešně) a mandlová (ale bez nahořklosti).
Jaké toniky jsem vybrala pro testování?
Pro testování jsem vybrala toniky East Imperial Royal Botanic, Double Dutch Elderflower, Artisan Violet Blossom, Letonic, Thomas Henry Cherry Blossom.
Drinky jsem míchala v poměru 1:4, jak to mám nejraději (50 ml ginu, 200 ml toniku). U toniku East Imperial Royal Botanic jsem použila 150 ml dle objemu lahvičky.
Ukiyo Japanese Blossom gin & East Imperial Royal Botanic tonic

Tento novozélandský tonic vznikl jako spojení značky East Imperial a Královských botanických zahrad v anglickém Kew. Je typický chutí bezového květu, jemnou kyselostí červeného grapefruitu a hořkostí chininu. Chutná skvěle právě s květinovými giny (např. The Botanist, Bloom apod.). Proto jsem ho zvolila i v případě květinového ginu Ukiyo. Výsledná G&T kombinace nebyla špatná, ale v toniku podle mého názoru hodně převažuje grep a tonic je celkově hodně výrazný. Chuť drinku byla vyvážená, ale úplně tam zanikl gin, proto snižuju hodnocení. Ukiyo mi spíš funguje s jemnějšími toniky, které ho úplně nepřebijí – když je někde výrazný citrus, gin se dostává hodně do pozadí a to je podle mě škoda. Do finálního G&T drinku bych určitě doplnila primárně květy, např. poupata růže apod. – pro posílení květinové chuti.
HODNOCENÍ 3/5
Ukiyo Japanese Blossom gin & Double Dutch Elderflower tonic

Toniky Double Dutch mám obecně moc ráda, jsou krásně vyvážené a takové decentní a při ochutnávání s giny hodně často dobře fungují. Výjimkou není ani bezinkový tonic. Vychází ze základní verze, je ale doplněný o aromatický bezový květ. Je lehký, jemně nasládlý, můžeme cítit i tóny jablka a medu. Příjemná květinová chuť se rozvine do zajímavého citrusového nádechu, v závěru jsou patrné i lehké ovocné tóny. Tahle kombinace byla super, bezinky se ke květinovému charakteru ginu Ukiyo krásně hodí. Double Dutch Elderflower tonic dokáže tento výrazný gin krásně zjemnit, což je určitě do určité míry potřeba. Trochu mi ale přišlo, že ho zmírňuje až moc, resp. je tam poměrně málo (až skoro vůbec) cítit ta nasládlá rýžová pálenka. Ač její chuť moc nemusím, přišlo mi to škoda. V G&T drinku bych si ještě trochu pohrála s přísadami a doplnila do něj sladkost, např. čerstvým ovocem jako je hruška.
HODNOCENÍ: 4/5
Ukiyo Japanese Blossom gin & Artisan Violet Blossom tonic

Artisan Violet Blossom tonic má krásně fialovou barvu, příjemně květinově voní i chutná. Rozpoznáme v něm tóny fialek, bezinek a jabloňových květů, závěr je více citrusový. Je to jeden z mých nejoblíbenějších toniků, je takový lehký, vyvážený. Skvěle mi fungoval třeba i s českým levandulovým ginem Svachovka. Budu se opakovat, ale i v tomto případě je to „perfect match„. Krásně rozvine květinový charakter ginu, fialky, bezinky a jabloňové květy k sakuře v Ukiyo Japanese Blossom ginu perfektně pasují. Neznáme sice všechny botanicals ginu, ale právě fialka se skvěle páruje s mandlemi, jejichž chuť je pro sakuru typická. Zároveň ten citrusový závěr toniku dokáže tu květinovou chuť vyvážit a o něco zmírnit nasládlost rýžové pálenky. V G&T drinku cítím jak gin, tak tonic. A tak to podle mě má v ideálním případě být. Všeho je tak akorát. Jako přísady doporučuji čerstvé borůvky nebo ostružiny a květy (například jedlé květy fialky-violky).
HODNOCENÍ: 5/5 – VÍTĚZ!
Ukiyo Japanese Blossom gin & Letonic

Chtěla jsem pro květinový gin Ukiyo zkusit také nějaký květinový tonic z české produkce. Tedy v tomto případě z moravské, protože ho vyrábí srdcaři u nás na Moravě. Zkoušela jsem ho s levandulovým ginem Svachovka, tam to ale vůbec nefungovalo. Spojení hodně výrazného ginu s hodně výrazným tonikem zkrátka nešlo dohromady. Říkala jsem si tedy, že s nějakým o něco jemnějším květinovým ginem, který nemá tolik bylinný nádech, by to mohlo být fajn. No, ani tady mi to moc nefungovalo. Nebo takto – záleží, jak moc máte rádi levanduli :). Na mě to bylo až moc levandulové, výrazné, gin téměř zanikl. Pokud byste chtěli zkusit, přidejte si do drinku určitě čerstvé citrusy (ideálně limetku), případně i nějaké jemnější květy (květy levandule jsou hodně výrazné, obsahují spíše látky podobné bylinkám).
HODNOCENÍ: 2/5
Ukiyo Japanese Blossom gin & Thomas Henry Cherry Blossom tonic

Když gin vyrobený z třešňových květů, tak určitě bylo potřeba zkusit také tonic z třešňových květů :). Thomas Henry je sice z německé produkce, stejně jako Ukiyo gin ale vznikl jako pocta japonské slavnosti Hanami, svátku květin a příchodu jara. Výsledný drink měl krásnou růžovou barvu, opravdu intenzivně květinově voněl, až trochu nasládle. Nazvala bych ho takovou intenzivní „sakura bombou“ :). Zajímavé ale bylo, že i tak gin vynikl, i přes tu intenzitu toniku. Podle mého názoru je to tím, že Thomas Henry Cherry Blossom tak trochu klame svou barvou a intenzivní vůní – protože v chuti je naopak mnohem méně výrazný a závěr je docela hořký. Pokud preferujete lehčí, méně „navoněné“ drinky, zvolte Artisan Violet Blossom nebo Double Dutch Elderflower. Máte-li ale rádi i intenzivnější G&T, určitě jděte do třešňového Thomas Henry. Jako přísady doporučuji například čerstvé maliny (květy už určitě ne), můžete zkusit doplnit (nastrouhanou) čokoládou či kávovými zrny.
HODNOCENÍ: 4/5
Ukiyo Japanese Blossom gin můžete sehnat v podobě 700ml lahve například na Alkohol.cz. Zde koupíte také Thomas Henry Cherry Blossom (200 ml).
Vítězný tonic Artisan Violet Blossom pak koupíte třeba na Dobralahev.cz (200 ml), nebo v balení 4×200 ml na EmDrinks.cz.
Pokud byste chtěli vyzkoušet i další toniky: Letonic (Levandulezmoravy.cz – 200 ml), Double Dutch Elderflower (idrinks.cz – 200 ml, winehouse.cz – 200 ml), East Imperial Royal Botanic (Warehouse1.cz – 4×150 ml).
Máte něco na srdci?