Domů » JALOVEC – základ každého ginu

JALOVEC – základ každého ginu

jalovec obecný

Právě jalovec dal ginu jméno. Název „gin“ totiž pochází z francouzského genièvre či holandského jenever; oba výrazy znamenají právě jalovec. Jalovec je naprosto nezbytnou složkou každého ginu, určuje totiž jeho charakter a chuť 1.

Jalovčinky („plody“ jalovce) zmiňuje egyptský papyrus z roku 1500 př. Kr. a také se našly ve starověkých egyptských hrobkách – do Egypta je pravděpodobně přivezli Řekové.2

Jalovec obecný (juniperus communis) roste v Evropě, Asii a Severní Americe (hlavně Texas a Oregon3). Mezi hlavní producenty, i historicky, patří Toskánsko, celá středné Itálie, Balkán, převážně pak Makedonie. Nicméně svou roli v produkci jalovce sehrává i Skandinávie.4 Průmyslově se pak pěstuje také v Maďarsku5.

Většina jalovce pro výrobu ginu se však získává z Itálie nebo Makedonie6. Zajímá vás, proč tomu tak je? Jalovec z Itálie je totiž oproti tomu ze severní Evropy jemnější a aromatičtější 7.

Jalovec může vyrůst až do výšky 10 m a žít i více než 100 let, ale rostliny, které se pěstují pro výrobu ginu jsou spíše nižší a více se podobají keři8. Než rostlina začne utvářet květy a plody, trvá to přibližně 10 let9.

Bobule“ (z botanického hlediska se o bobule ani plody nejedná – správně jsou to dužnaté šišky) jalovce tvoří páteř ginu, obsahují balzámové a pryskyřicové tóny jehličnanů, eukalyptů, máty a kafru z lesů, ve kterých rostou.10 V jalovci tak můžeme rozpoznat hořkosladkou chuť borovice, kafru, či levandule11.

Jalovec má nahořklou, pikantní chuť, která zanechává v ústech lehce palčivý pocit12.

Řečtí atleti užívali jalovčinky při olympijských hrách pro zvýšení vytrvalosti, Římanům zase sloužily jako náhrada za indický pepř. Podle staré evropské pověry lidé sázeli jalovec u dveří, aby do domu nemohla čarodějnice. Ve Skotsku se používala vonná esence z jalovce proti uhranutí a v Tibetu proti démonům13. Kdysi se jalovec používal k desinfekci chirurgických nástrojů. Lékaři se často chránili před nákazou žvýkáním jalovčinek. Lidé dokonce věřili, že s bobulkami v ústech se nenakazí dýmějových morem14.

V kuchyni jsou oblíbené především zralé tmavé „bobule“ (nepravé plody, šištice)15. Slouží jako náhrada pepře, masu dodávají ostrou příchuť. Hodí se k přípravě masa divokých ptáků, zvěřiny i vepřového masa. Muže se jím ochutit i hlávkové i kysané zelí. Ve Švédsku se přidává do piva16. Veterináři pak používají olej z jalovce na otevřené rány zvířat, aby je chránili před obtížným hmyzem17.

Nás ale zajímá především výroba ginu, bez jalovce by se totiž o ginu nedalo ani mluvit. V příslušném nařízení EU z roku 2008 stojí, že „chuť jalovce musí převažovat“ („Při výrobě ginu lze použít pouze takové aromatické látky nebo aromatické přípravky, nebo oboje, aby byla zachována převládající chuť jalovce„). V klasickém London Dry ginu jsou bobule jalovce dominantní, zatímco v modernějším New Western ginu se ostatní chutě derou do popředí18. K ochucení 400 litrů neutrálního destilátu vám pak postačí jeden kilogram jalovčinek19.

Jalovec obecný je pouze jedním ze zástupců rodiny jalovců, ale je nejvíce rozšířený20. Známě třeba také jalovec čínský, jalovec cedrovitý a mnoho dalších druhů.

Jalovec obecný obsahuje mimo jiné kyselinu citronovou a kyselinu šťavelovou, silice, třísloviny, zinek, mangan, mentol a éterický olej21.

V jeho oleji můžeme rozpoznat více než 70 různých složek, nejvíce je však zastoupeno pět složek zvaných terpeny. Hlavním terpenem je pinen, a to ve dvou variantách. První z nich je alfa-pinen (dřevité aroma podobné cedru), který najdeme třeba také v rozmarýnu, konopí či jehličnatých stromech (borovice, jedle, cedr, smrk). Druhým terpenem je poté v menším množství beta-pinen (aroma podobné borovici), nacházející se například i v kůře (oplodí) mandarinky, eukalyptu. Dalšími důležitými složkami (terpeny) jsou pak myrcen (bylinné, mechové aroma; najdete i v tymiánu, citronové trávě, mangu), sabinen (hřejivé, jemně oříškové aroma; najdete ho i v muškátovém oříšku, hřebíčku či semenech mrkve) a limonen (svěží citrusové tóny; nachází se i v citrónu, pomeranči, kardamomu)22.

Dobře se doplňuje s černým pepřem, majoránkou a bobulemi vavřínu23, to se vám však bude hodit spíše při vaření. Díky shodným složkám esenciálního oleje jde ale skvěle do páru třeba s rozmarýnem, tymiánem, kardamomem, ale také s citronovou trávou a citrusy. Zajímavé může být spojení s mangem. Můžete jím zvýraznit borovicovou chuť i aroma každého ginu, zvlášť, když bobule jemně rozmáčknete.

  1. DU BOIS, Frédéric, Isabel Boons. 2015. Gin & Tonic: The Complete Guide for the Perfect Mix. Lannoo ↩︎
  2. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  3. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  4. TERZIOTTI, S., V. D’Alberto. 2017. Gin. Historie, příběhy, trendy a koktejly. DOBROVSKÝ. ↩︎
  5. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  6. STEPHENSON, Tristan. 2016. The Curious Bartender’s Gin Palace. Ryland Peters & Smal ↩︎
  7. Časopis Warehouse #1 GIN Speciál ↩︎
  8. STEPHENSON, Tristan. 2016. The Curious Bartender’s Gin Palace. Ryland Peters & Small ↩︎
  9. STEPHENSON, Tristan. 2016. The Curious Bartender’s Gin Palace. Ryland Peters & Small ↩︎
  10. TERZIOTTI, S., V. D’Alberto. 2017. Gin. Historie, příběhy, trendy a koktejly. DOBROVSKÝ. ↩︎
  11. DU BOIS, Frédéric, Isabel Boons. 2015. Gin & Tonic: The Complete Guide for the Perfect Mix. Lannoo ↩︎
  12. Časopis Warehouse #1 GIN Speciál ↩︎
  13. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  14. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  15. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  16. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  17. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
  18. DREISBACH, Jens. 2017. Gin. Historie, výroba značky. Euromedia Group. ↩︎
  19. Časopis Warehouse #1 GIN Speciál ↩︎
  20. DREISBACH, Jens. 2017. Gin. Historie, výroba značky. Euromedia Group ↩︎
  21. DREISBACH, Jens. 2017. Gin. Historie, výroba značky. Euromedia Group. ↩︎
  22. STEPHENSON, Tristan. 2016. The Curious Bartender’s Gin Palace. Ryland Peters & Small ↩︎
  23. DAVIES, Gill. 2017. Koření. Esence. ↩︎
Visited 39 times, 1 visit(s) today

Máte něco na srdci?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

KARDAMOM – nejdražší přísada ginu

TIP NA DRINK: Mermaid & Franklin & Sons Natural Light s okurkou, jalovcem a guinejským pepřem

TIP NA DRINK: Malfy Rosa & Double Dutch Indian s grapefruitem, citronovým tymiánem a jalovcem