
Malfy Rosa & Thomas Hendry Dry: jemně pikantní grapefruitové osvěžení
Malfy Rosa & Thomas Henry Dry představují ideální spojení. Gin je hodně výrazný, chtěla jsem tedy v tomto případě zachovat tu typickou hořkost z grapefruitů, ale zároveň ho trochu zjemnit a dodat drinku nějaké méně tradiční chutě. Tonic je klasický, hořký, ale vyvážený (měla jsem mnohem víc hořké toniky, které ani nebyly označené jako Dry), bergamot dodá hlavně v závěru takové ostřejší citrusové a jemně voňavé tóny, které se skvěle doplňují s pepřem a solí (ale nečekejte v tomto směru nic extra výrazného, jsou to takové drobné náznaky).
Co je charakteristické pro Malfy Rosa gin?
Malfy Rosa gin je pravým ztělesněním Itálie. Tato jemně růžová verze vyrobená ze sicilských růžových grapefruitů a rebarbory přišla na svět spolu s Malfy Originale a Malfy Con Arancia, a to až po první citrusové verzi „Con Limone„. Všechny giny se vyrábí v palírně ve městě Moncalieri poblíž Turína (na severozápadě Itálie). K výrobě Malfy ginů se používá tzv. vakuová destilace, která je mnohem nákladnější a časově náročnější. Probíhá za použití nižších teplot. Použité přísady, tzv. botanicals, se mnohem méně zahřívají a nedochází tak k výraznému narušování jejich molekulární struktury, což se projeví ve výraznějším aroma a chuti.
Hlavní ingrediencí tohoto ginu je kůra ze sicilských růžových grapefruitů, dále italské citróny (kůra) a italský jalovec. Mezi další přísady pravděpodobně patří také oddenek kosatce, kořen anděliky a koriandr. Rebarbora se pak do ginu přidává v podobě destilátu až nakonec a způsobuje jeho krásnou růžovou barvu.
V chuti je gin sladší, ovocný, v základu cítíme chuť citrónů, rozvíjí se typická grapefruitová hořkost a jalovec. Chutě jsou ale velmi vyvážené.
Co je typické pro německý Thomas Henry Dry tonic?

Thomas Henry Dry tonic obsahuje méně cukru, najdete v něm i jemné tóny bergamotu, pepře a soli. Já ho teda miluju i samotný, za mě je to chuťově jeden z nejlepších toniků (stejně jako mám ráda i základní verzi). Dobře se páruje s květinovými giny, ale i s nejrůznějšími jinými moderními kousky.
Jaký je výsledný Gin & Tonic drink?
Výsledný drink je vyvážený, hořký (ale fakt tak akorát), s jemnou chutí grapefruitu, lehkou pikantností. Čerstvý grep jsem přidala pro vyvážení chutí směrem k ginu. Pokud patříte mezi ty, co grapefruit moc nemusí, klidně grapefruit vynechte, dejte si tam jen trochu pepře a soli, případně třeba plátek citrónu. Buddhovu ruku jsem tam dala spíš na efekt, tím, jak nemá žádnou šťávu, tak by asi bylo třeba delšího času, aby byla v drinku nějak rozpoznatelná. A soli jsem dala jen trošku, fakt asi třeba 3-5 krystalků. Černý pepř jsem lehce nadrtila.
Použila jsem 50 ml ginu a 200 ml toniku (poměr 1:4).

Jak si připravíte ten nejlepší Gin & Tonic drink?
Jednoduchý návod jsem pro vás sepsala v tomto článku. Nejradši mám kombinaci 50 ml ginu a 200 ml toniku, pokud to však máte rádi ostřejší, využijte jen část toniku! Čím větší kostky ledu, tím lépe, větší kusy ledu tají pomaleji. Sklenici naplňte ledem až po okraj – Gin & Tonic drink by vždy měl být opravdu studený. Jakou sklenici použít? Nejvhodnějším typem je tzv. „copa de balon„, která pomáhá rozvinout všechny vůně. Jelikož ji držíme za stopku, drink se tolik nezahřívá.
Malfy Rosa gin seženete třeba na Alkohol.cz (0,7 lahev), stejně jako Thomas Henry Dry tonic (200 ml). Buddhovu ruku jsem sehnala na Rohlik.cz, musela jsem ale na ni hodně číhat. Můžete místo ní zkusit citrón, nebo si v drinku nechat jen grapefruit.
Máte něco na srdci?