
Malfy Rosa & Franklin & Sons Rosemary & Black Olive: středomořské osvěžení
Malfy Rosa & Franklin & Sons s příchutí rozmarýnu a černých oliv jdou skvěle dohromady. V tomto případě jsem chtěla trochu vybočit ze své komfortní zóny a zkusila jsem něco jiného. Malfy Rosa gin se totiž nejčastěji kombinuje především s grapefruitem. Rozhodla jsem se ale zvýraznit citróny, ze kterých se tento gin rovněž vyrábí. Rozmarýnu se také využívá často, zkusila jsem ale trochu netradiční spojení s olivami.
Co je charakteristické pro Malfy Rosa gin?
Malfy Rosa gin je pravým ztělesněním Itálie. Tato jemně růžová verze vyrobená ze sicilských růžových grapefruitů a rebarbory přišla na svět spolu s Malfy Originale a Malfy Con Arancia, a to až po první citrusové verzi „Con Limone„. Všechny giny se vyrábí v palírně ve městě Moncalieri poblíž Turína (na severozápadě Itálie). K výrobě Malfy ginů se používá tzv. vakuová destilace, která je mnohem nákladnější a časově náročnější. Probíhá za použití nižších teplot. Použité přísady, tzv. botanicals, se mnohem méně zahřívají a nedochází tak k výraznému narušování jejich molekulární struktury, což se projeví ve výraznějším aroma a chuti.
Hlavní ingrediencí tohoto ginu je kůra ze sicilských růžových grapefruitů, dále italské citróny (kůra) a italský jalovec. Mezi další přísady pravděpodobně patří také oddenek kosatce, kořen anděliky a koriandr. Rebarbora se pak do ginu přidává v podobě destilátu až nakonec a způsobuje jeho krásnou růžovou barvu.
V chuti je gin sladší, ovocný, v základu cítíme chuť citrónů, rozvíjí se typická grapefruitová hořkost a jalovec. Chutě jsou ale velmi vyvážené.
Co je typické pro Franklin & Sons Rosemary & Black Olive tonic?

Tento tonic je typickou svou středomořskou chutí a to díky jemné chuti rozmarýnu a černých oliv.
Jaký je výsledný Gin & Tonic drink?
V případě G&T kombinací se většinou snažím nějak ctít gin, snažím se, aby nebyl upozaděný. U Malfy Rosa jsem se pokaždé hodně snažila zvýraznit nebo minimálně nepotlačit ten výrazný grapefruit. A nakonec jsem si chtěla udělat i jednu trochu méně tradiční kombinaci. Zvýraznit citróny v ginu, tradičněji přidat bylinky a netradičně doplnit olivami. Kombinace tvořím většinou intuitivně nebo dle zkušeností, ale když si nejsem jistá, zabrousím do vod food pairingu. Takhle třeba zjistím, že grep a olivy se běžně používají dohromady.
Černé olivy jsou sice hořké, ale sladší než zelené. Zároveň lehká slanost (nižší než u zelených) funguje skvěle právě s grepem. To mě hodně zaujalo, protože slané chutě a grep mě tady hodně napadaly a jde mi to dohromady. Když si dáte grapefruit s něčím slaným, sůl vám blokuje receptory pro hořkou chuť na jazyku. Což může někdo, kdo úplně nemá rád hořkost grepu ocenit.
Výsledná kombinace je vyvážená, jemně hořká, s opravdu jemnou chutí bylinek, slanost takřka není cítit. Grapefruit je tu upozaděný, vynikne spíše chuť citrónů.
Jak si připravíte ten nejlepší Gin & Tonic drink?
Jednoduchý návod jsem pro vás sepsala v tomto článku. Nejradši mám kombinaci 50 ml ginu a 200 ml toniku, pokud to však máte rádi ostřejší, využijte jen část toniku! Čím větší kostky ledu, tím lépe, větší kusy ledu tají pomaleji. Sklenici naplňte ledem až po okraj – Gin & Tonic drink by vždy měl být opravdu studený. Jakou sklenici použít? Nejvhodnějším typem je tzv. „copa de balon„, která pomáhá rozvinout všechny vůně. Jelikož ji držíme za stopku, drink se tolik nezahřívá.
Malfy Rosa gin seženete třeba na Alkohol.cz (0,7 lahev), tonic Franklin & Sons Rosemary & Black Olive najdete například na Zanzibarshop.cz.
Máte něco na srdci?