Domů » The Botanist gin

The Botanist gin

The Botanist gin miniatura 50 ml
  • Země původu: Skotsko
  • Druh ginu: London Dry (je možné se setkat i s názorem, že jde o New Western gin, ačkoli podmínky London Dry ginu splňuje)
  • Obsah alkoholu: 46 %
  • Výrobce: Bruichladdich distillery
  • Dostupné v ČR: 700 ml, 200 ml, 50 ml
  • Botanicals (31): jalovec, kořen lékořice, kořen anděliky, heřmánek, pomerančová kůra, citronová kůra, máta vonná, listy břízy, listy vřesny, koriandr, skořice čínská, skořice pravá (cejlonská), květy pcháče, bezový květ, květy hlodáše, květy vřesu, květy hlohu, květy svízelu, meduňka, kořen, listy máty peprné a vodní, kosatce, tužebník, listy pelyňku, květy jetele lučního, vratič, tymián, jetel plazivý, ožanka

Zcela jedinečný malosériový gin ze Skotska, který se vyrábí v palírně Bruichladdich na ostrově Islay s drsným klimatem. Tu založili v roce 1881 bratři Robert, John a William Harveyové a brzy se stala světově proslulou, zejména díky pálení výborné whisky. Od roku 2012 ji vlastní společnost Rémy Cointreau (do jejího portfolia patří také třeba Metaxa).

Destilace probíhá netradičním způsobem v destilačním zařízení tzv. lomondského typu, které bylo vyvinuto v roce 1955 a dnes jich na světě již existuje pouze několik. Jedná se o kombinaci tradičního destilačního kotle a kolon. V měděném kotli pokřtěném jako „Ošklivka Betty“ (Ugly Betty) se gin destiluje při nepatrném tlaku přes 17 hodin. Teplota se postupně zvyšuje, dokud nedosáhne dané výše – ta však zatím není pro destilaci dostačující. Poté se do kotle v přesně daném pořadí ručně vhazují rostlinné přísady, tzv. botanicals (základních 9 botanicals), a nechají se 12 hodin louhovat v alkoholu.  Následně se teplota zvýší a stoupající páry poté prostupují přes zavěšený koš, kde se nachází celkem 22 rostlin ručně sbíraných přímo na ostrově Islay. Toto číslo je zároveň patrné i na etiketě.

Výsledkem této náročné destilace, která není moc často využívána, je neuvěřitelně jemný a čistý gin, s komplexní chutí 31 botanicals. Tato komplexnost není dána pouze počtem přísad, ale také jejich rozdělením na dvě výše uvedené části a nižším tlakem destilace. Aroma je typicky květinové s jalovcem v pozadí. Cítíme také tóny borovicové pryskyřice a eukalyptu.

Gin chutná skvěle jak v Gin & Tonic drinku, tak třeba v Martini. Při kombinaci s tonikem doporučujeme jako další přísady citrusy (citróny, limetky, grapefruity) a pro zvýraznění bylinkové chuti třeba snítku tymiánu či lístky máty. Nic nezkazíte ani přidáním kůry lékořice nebo koriandru. Chutná skvěle například s toniky 1724 (Seventeen), Fever-Tree Indian nebo Thomas Henry (přikláníme se tedy ke kombinování s neutrálními toniky, které nepřebijí chuť ginu a umožní mu plně vyniknout).

V ČR můžete gin sehnat v podobě 0,7lahve například na Alkohol.cz. K dostání jsou také 50ml (na e-shop.tavlisa.cz) a 200ml varianty (na excaliburshop.com).


The Botanist gin můžete sledovat na instagramu nebo na stránkách samotného výrobce!

Visited 26 times, 1 visit(s) today

The Duke Munich Dry gin

Madame Geneva Blanc gin

Elephant gin

Caorunn gin