
- Země původu: Německo
- Druh ginu: New Western
- Obsah alkoholu: 47 %
- Výrobce: Black Forest Distillers
- Dostupné v ČR: 500 ml, 50 ml, sada 3 x 50 ml
- Botanicals (47): jalovec, andělika, koriandr, skořici čínská a cejlonská, aframom, levandule, lékořice, zázvor, ibiškovec, zavinutka podvojná, šalvěj, jasmín, pomelo, ostružiny, brusinky ad.
Proč právě „Monkey 47“ gin?
Tento prémiový gin v originální lékárnické lahvi s etiketou ve formě poštovní známky pochází z Německa, z Černého lesa (Schwarzwald) na jihozápadě země. Ptáte se, proč právě „Monkey 47“? Číslo „47“ odkazuje k síle tohoto ginu, obsahujícího 47 % alkoholu, a především k počtu botanicals, ze kterých se tento prvotřídní kousek vyrábí. Jde přitom o směs nejrůznějších exotických rostlinných přísad a lokálních bylinek z Černého lesa.
Opička (Monkey) v názvu tohoto ginu se pak pojí s trochu netradičním a těžce uvěřitelným příběhem. Jistý Montgomery Collins z Královského letectva se po 2. světové válce dostal do zničeného Berlína a rozhodl se, že udělá pro jeho obnovu vše. Začal tedy pomáhat berlínské ZOO, kde adoptoval místního opičáka Maxe. Později z letectva odešel a přesídlil kam jinam nežli do Černého lesa, kde si po neúspěšné snaze stát se hodinářem otevřel malý hotýlek pojmenovaný právě po Maxovi – „U Divoké opice“ (Zum wilden Affen). Nakonec se rozhodl vytvořit i vlastní gin, který byl během renovace budovy nalezen v zaprášené bedně (s nápisem „Max the Monkey – Schwarzwald Dry Gin) včetně příslušné receptury. Alexander Stein spolu s Christopherem Kellerem pak na tuto recepturu navázali a v roce 2010 uvedli novinku na trh.
Z jakých přísad se Monkey 47 gin vyrábí?
Úplná receptura je tajná, některé z ingrediencí ale známe. Najdeme mezi nimi klasičtější přísady jako anděliku, koriandr, skořici čínskou a cejlonskou, aframom, levanduli, lékořici či zázvor, a samozřejmě jalovec! Vyrábí se ale třeba i z ibiškovce, zavinutky podvojné, šalvěje, jasmínu, pomela nebo ostružin. Tou nejzajímavější přísadou, která je v ginu rozpoznatelná, jsou ale nepochybně brusinky. Ginu Monkey 47 dodávají lehkou a příjemnou ovocnou chuť. Při výrobě se kombinuje jak tradiční macerace, tak modernější parní infuze. Výsledný destilát se pak nechává 3 měsíce odležet ve velkých hliněných nádobách.
Více o botanicals použitých pro výrobu Monkey 47 ginu najdete třeba na stránkách výrobce.
Co je pro Monkey 47 gin typické?
Gin je velmi komplexní, cítíme lehkou květinovou, kořeněnou a zároveň citrusovou vůni, v chuti jsou pak patrné jalovcové, mátové, borovicové, citrusové a květinové tóny.
Jaký Gin & Tonic drink si z Monkey 47 ginu namíchat?
Doporučujeme jej podávat čistý na ledu. Pokud se přece jen rozhodnete jej použít do drinku, vyzkoušejte třeba brusinkový tonic od Double Dutch.
Jakými dalšími giny se může značka pochlubit?
Kromě základní verze ginu vyrábí značka také verze „Barrel Cut“ (zraje v ručně vyrobených dřevěných morušových sudech, které jsou zevnitř mírně „opálené“, jedná se o Dry gin s jemnými ovocnými tóny, seženete třeba na Alkohol.cz) či trnkový „Sloe gin“ (trnky se sklidí po prvním mrazu, macerují se poté v základní verzi ginu a nechají se pak 4 týdny odležet, koupíte třeba na eshop.maneo.cz).
Kde lze tento gin sehnat?
V ČR můžete gin sehnat v podobě 500 ml například na Alkohol.cz. Miniaturku 50 ml pak seženete třeba na Winehouse.cz. A sada 3 miniatur potěší třeba jako dárek!
Monkey 47 gin můžete sledovat třeba na stránkách výrobce, nebo na jejich instagramu.