
- Země původu: Anglie
- Druh toniku: neutrální
- Výrobce: Fever-Tree
- Dostupné v ČR: 200 ml, 4×200 ml, 500 ml
- Složení: chinin ze střední Afriky (Kongo), mexické hořké pomeranče, sycená pramenitá voda, třtinový cukr, kyselina citronová
- Nutriční údaje: 100 ml: 30 kcal, 7,4 g sacharidů (z toho cukry 7,4 g), 0 g bílkovin, tuků, soli
Značka Fever-Tree nepochybně ve světě toniků odstartovala velkou revoluci a zcela změnila způsob, jakým lidé do té doby o toniku uvažovali. A nejen o něm, ale i o ginu a jeho spojení s tímto chininovým nápojem.
Jak to všechno začalo?
Příběh anglické značky Fever-Tree začíná u dvojice Charles Rolls & Tim Warrillow, kteří se nechtěli spokojit s tehdejší kvalitou toniků obsahujících až příliš mnoho chemických látek. Následovaly měsíce plné studia, ochutnávek a cest na místa, kde lze získávat zásadní přísadu toniku chinin. A tak se v roce 2005 poprvé zrodil první finální recept v podobě toniku Fever-Tree Indian. Základní verze se zlatou etiketou s jemně pomerančovým aroma, která stejně jako další toniky z této řady plně ctí motto značky: „Pokud ¾ vašeho ginu s tonikem tvoří tonic, ujistěte se, že máte ten nejlepší.“
Proč právě „Fever-Tree“?
Název značky je přitom příznačně odvozený od hovorového výrazu pro chinovník, z jehož kůry se získává chinin – známá látka, která dokáže snížit horečku (ang. fever).
Z čeho se Fever-Tree tonic vyrábí?
K výrobě toniků se používá výhradně přírodní třtinový cukr („light“ verze toniků pak ovocný cukr) a kvalitní pramenitá voda z venkovského Staffordshire v Anglii. Ta obsahuje malé množství minerálů, proto je velmi jemná s čistou dochutí.
Čím je typický právě Fever-Tree Indian tonic?
Fever-Tree Indian je co se týče hořkosti podobný třeba značce Thomas Henry, je ale hořký trochu méně a v chuti cítíme i mírnou kyselost. Pro jeho výrobu se používají pomeranče z Mexika (dříve se pro výrobu používaly pomeranče z Tanzanie). Právě ty dodávají toniku charakteristickou svěžest (způsobena také vyšší syceností) a nádech citrusů.
Jakými dalšími toniky se může výrobce pochlubit?
V portfoliu značky Fever-Tree najdeme kromě této Indian verze také „Mediterranean“ (s přidaným rozmarýnem a citrónovým tymiánem, seženete třeba na Alkohol.cz), „Rhubarb & Raspberry“ (obsahuje přírodní extrakty z rebarbory pocházející z Anglie a šťavnatých malin ze Skotska, v balení po čtyřech kusech koupíte například na Warehouse1.cz, jednu 200ml lahev pak na Mydrinks.cz) a „Elderflower“ (květinová variace s přidanými éterickými oleji z ručně sbíraných anglických bezových květů, seženete třeba na Alkohol.cz).
Jaký Gin & Tonic drink si z toniku Fever-Tree Indian namíchat?
Chuť je velmi vyvážená, jemná, tonic se výborně hodí ke klasičtějším London Dry ginům či ginům s mírně citrusovým charakterem, kde dokáže probudit či zvýraznit svěží citrusové tóny. V Gin & Tonic kombinacích nám vždy skvěle chutnal s přidanými citrusy, jako jsou limetky, pomeranče nebo grapefruity.
G&T kombinace, které vřele doporučujeme vyzkoušet:






Sám výrobce doporučuje Fever-Tree Indian tonic kombinovat v poměru 1:3 (50 ml gin, 150 ml tonic), s ledem a limetkovou kůrou.
Kde lze tento tonic sehnat?
V ČR můžete tonic sehnat v podobě 200ml lahve například na Alkohol.cz. Pokud plánujete tento tonic využít pro více drinků, můžete si koupit rovnou 4×200 balení třeba na Winehouse.cz. Sehnat jde i půllitrovou skleněnou lahev například na Warehouse1.cz.
Fever-Tree Indian tonic můžete sledovat na instagramu, nebo se podívat na stránky samotného výrobce!