
- Země původu: Dánsko
- Druh ginu: Distilled gin
- Obsah alkoholu: 46,5 %
- Výrobce: Stone Grange Distillery
- Dostupné v ČR: nedostupné
- Botanicals (4): jalovec, koriandr, mrkev, dánská fialová mrkev
Jak to všechno začalo?
Prémiový, malosériově vyráběný gin značky Elg přichází na svět v Dánsku, v palírně Stone Grange – v okolí krásného jezera Esrum, severně od Kodaně. Stvořil ho jistý Henrik Elsner, který roky šéfoval biotechnologické společnosti Pharmexa zaměřující se na vývoj speciálních vakcín. Nakonec se však rozhodl, že by svůj důchodový věk rád strávil společně se ženou někde v přírodě, kde by mohl něco sám vytvářet. Přestěhovali se na venkov, kde kromě nového domova a palírny vybudovali také vinici. Nejprve se zaměřili na víno, poté brandy, následoval akvavit (destilát ochucený kmínem a dalším kořením a bylinkami oblíbený ve Skandinávii). Odtud to byl už jen krůček k ginu.
Jak se Elg gin vyrábí?
Henrik dlouho experimentoval s nejrůznějšími botanicals a nakonec zvítězily jalovec, koriandr a mrkev. Ano, čtete správně. Mrkev od lokálního farmáře, destilovaná pouze v červenci a srpnu kvůli maximální čerstvosti. Ačkoli gin obsahuje pouze 3 botanicals, vyznačuje se velmi intenzivním aroma a chutí a zároveň jemností a čistotou. Příčinou je precizní proces destilace, kdy je každá ingredience destilovaná samostatně trochu jiným způsobem ve sloupcové destilační koloně. Samostatné destiláty poté Henrik pomocí chemického rozboru kontroluje v laboratoři. Teprve pak je v tajném poměru smísí dohromady. Na tomto receptu je založena základní verze ginu No. 1.
Čím je typický právě Elg. No. 4 gin?
Tato verze č. 4 s 46,5 % alkoholu pak vychází ze stejného základu, obsahuje ale navíc výtažek z dánských fialových mrkví. Tyto v červnu sbírané čerstvé mrkve se nejprve louhují v 50% alkoholu, roztok postupně získává fialovou barvu. Alkohol pak vytahuje z mrkví vodu a jeho obsah v roztoku pomalu klesá. Po 1 týdnu dochází k jeho filtraci a výsledkem je extrakt s 38 % alkoholu. Jeho součástí je také barvivo anthocyanin, které je známým antioxidantem.
Jaký Gin & Tonic drink si z ginu Elg No. 4 namíchat?
Dánské giny Elg podle nás patří k jedněm z nejlepších vůbec, a tato verze rozhodně není výjimkou. Doporučujeme si ji nejlépe vychutnat samotný. Při míchání s tonikem pak zvolit výraznější druh, který dobře podtrhne aromatickou chuť ginu. Zachutnal nám třeba s růžovým rebarborovým tonikem od Fentimans. Výrobce jej doporučuje třeba s aromatickým tonikem Fever-Tree (v ČR bohužel zatím nedostupný – 03/2024).

Jakými dalšími giny se může výrobce pochlubit?
Kromě této verze značka vyrábí také již zmíněnou základní verzi „No. 1“, dále pak „No. 0“ (vyšší podíl destilátu z koriandru), No. 2 Old Tom“ verzi s jalovcovým extraktem navíc a „No. 3 Navy Strength“ námořnickou verzi s 57,2 % alkoholu. V portfoliu značky najdete také speciality jako trnkový (sloe) gin, Elg Oak gin (vyráběný z No. 3 ginu, rok a půl dále zraje v dubových sudech po sherry).
Elg No. 4 gin můžete sledovat na instagramu, nebo na stránkách samotného výrobce!