Domů » Edinburgh Seaside Gin

Edinburgh Seaside Gin

Edinburgh Seaside gin miniatura 50 ml
  • Země původu: Skotsko
  • Druh ginu: London Dry (web Distiller.com uvádí Distilled gin, výrobce a další zdroje hovoří o London Dry)
  • Obsah alkoholu: 43 %
  • Dostupné v ČR: 700 ml, 50 ml
  • Botanicals: jalovec, levandule, borovicové pupeny, moruše, lískové oříšky, pomerančová kůra, limetková kůra, citronová tráva, kardamom, koriandr, grains of paradise, lžičník, popenec, chaluhy ad.

Milujeme Skotsko a vše s ním spojené. Proto jsme si nemohli nechat ujít ani řadu ginů Edinburgh, které ho přímo ztělesňují.

Základní verze ginu „Classic“ (43 %) přišla na svět v roce 2010, původně se však destilát vůbec nevyráběl ve Skotsku, ale v Anglii ve slavné palírně Langley nedaleko Birminghamu (vyrábí se zde i Broker’s, Martin Miller’s, Whitley Neill ad.). Odtud se destilát ze základních botanicals (jako jalovec, koriandr, andělika, oddenek kosatce či citronová kůra) převážel do Skotska, kde byl doplněn o typické skotské rostlinné přísady. V roce 2014 se pak výroba konečně přesunula do Skotska, a to přímo do hlavního města, kousek od známého Edinburského hradu. Dnes již majitelé vlastní palírny dvě, ale tato si zachovává určitou tradici a jsou zde organizovány i nejrůznější prohlídky pro návštěvníky.

Základní verze ginu se připravuje ze směsi 14 různých botanicals, včetně levandule, borovicových pupenů (mladé výhonky), moruše (ovoce podobné ostružině), zvláštní odrůdy lískových oříšků (tzv. cobnuts), pomerančové a limetkové kůry nebo třeba citronové trávy. Jde o gin s výrazným jalovcem a jemnými citrusovými tóny.

V roce 2016 pak vznikla tato „mořská“ Seaside verze ginu, původně v limitovaném množství. Dnes se ale již hrdě řadí mezi ostatní kousky! Tradičnější aromatické botanicals jako kardamom, koriandr nebo tzv. grains of paradise (aframom, chuť podobná černému pepři s náznakem citrusů) se pak doplňují o unikátní skotské „mořské“ kousky jako lžičník (scurvy grass), popenec (ground ivy) a chaluhy (bladderwrack seaweed). Právě poslední zmiňované dodávají ginu typickou jemnou slanost. V ginu cítíme také sladké tóny, zejména v závěru.

Abych co nejvíce vyzdvihli specifickou chuť ginu, nedoporučovali bychom neutrální toniky, ale spíše lehce aromatické. Například jemně bylinkový Fever-Tree Mediterranean nebo třeba grapefruitový tonic od East Imperial. Jako další přísady můžete zvolit grapefruit, citrón, tymián (či jiné bylinky) a sůl. Chutná skvěle třeba i v Martini s olivou.

Výrobce doporučuje Edinburgh Seaside gin míchat s kvalitním tonikem (50 ml vs. 125 ml), grapefruitem a zvláštní rostlinou jménem slanorožec (samphire).

Kromě toho značka vyrábí také Navy Strength verzi (57,2 %), tzv. „Cannonball“ a tzv. ginové likéry s 20% obsahem alkoholu – např. rebarbora & zázvor, granátové jablko & růže, malina, švestka & vanilka či bezinka.

V ČR můžete gin sehnat v podobě 0,7l lahve například na E-whisky.cz. Miniaturu 50 ml pak koupíte třeba na idrinks.cz.


Edinburgh Seaside gin můžete sledovat na instagramu, nebo se na stránkách samotného výrobce!

Visited 20 times, 1 visit(s) today

The Botanist gin

The Duke Munich Dry gin

Caorunn gin

Madame Geneva Blanc gin