Domů » Edinburgh Navy Strength Cannonball Gin

Edinburgh Navy Strength Cannonball Gin

Edinburgh Navy Strength Cannonball gin miniatura 50 ml
  • Země původu: Skotsko
  • Druh ginu: Navy Strength (London Dry)
  • Obsah alkoholu: 57,2 %
  • Výrobce: Edinburgh Gin Distillery
  • Dostupné v ČR: 700 ml, 50 ml
  • Botanicals: jalovec, sečuánský pepř, citronová kůra, koriandr, andělika, oddenek kosatce ad.

Milujeme Skotsko a vše s ním spojené. Proto jsme si nemohli nechat ujít ani řadu ginů Edinburgh, které ho přímo ztělesňují.

Základní verze ginu „Classic“ (43 %) přišla na svět v roce 2010. Původně se však destilát vůbec nevyráběl ve Skotsku, ale v Anglii ve slavné palírně Langley nedaleko Birminghamu (vyrábí se zde i Broker’s, Martin Miller’s, Whitley Neill ad.). Odtud se destilát ze základních botanicals (jako jalovec, koriandr, andělika, oddenek kosatce či citronová kůra) převážel do Skotska, kde jej doplnili o typické skotské rostlinné přísady. V roce 2014 se pak výroba konečně přesunula do Skotska, a to přímo do hlavního města, kousek od známého Edinburského hradu. Dnes již majitelé vlastní palírny dvě, ale tato si zachovává určitou tradici a organizují se zde i nejrůznější prohlídky pro návštěvníky.

Tato „námořnická“ verze Edinburgh ginu s 57,2 % alkoholu se označením „Cannonball“ (dělová koule) inspirovala u skotského námořnictva. Zejména pak známého „jednohodinového děla“ (One O’Clock Gun), podle kterého si kdysi lodě ve skotském zálivu Firth of Forth nařizovaly své chronometry (hodiny a hodinky splňující nejvyšší normu přesnosti). Tato tradice se dodržuje dodnes – i dnes z něho každý den ve 13 hod. zaznívá výstřel. Označení „Navy Strength“ odkazuje k britskému Královskému námořnictvu v 18. století a tehdejšímu dokazování síly ginu (a rumu) jeho smísením se střelným prachem a následnému zapálení. Pokud směs vzplanula, test se povedl. V roce 1818 byl pak stanoven 100° důkaz na minimální objem alkoholu 57 %. Více k Navy Strength ginům se dočtete v našem detailnějším článku.

Tento gin se oproti klasické verzi vyrábí z dvojnásobného množství jalovce, zajímavou ingrediencí je i sečuánský pepř, který mu dodává specifickou ostrost.

Jedná se o velmi výrazný kousek, který chutná skvěle samotný, v Martini nebo právě s tonikem (nám chutnal třeba s Fever-Tree Mediterranean nebo kardamomovým Peter Spanton, který se však již bohužel nevyrábí). Kombinaci se středomořským Fever-Tree jsme pak doplnili sušeným červeným pomerančem a sečuánským pepřem.

Kromě toho značka vyrábí třeba také „mořskou“ Seaside verzi Edinburgh ginu obsahující unikátní skotské „mořské“ botanicals. Zajímavé jsou také tzv. ginové likéry s 20% obsahem alkoholu – např. rebarbora & zázvor, granátové jablko & růže, malina, švestka.

V ČR můžete gin sehnat v podobě 0,7l lahve například na E-whisky.cz. Miniaturu 50 ml pak koupíte na stejném e-shopu.


Edinburgh Navy Strength gin můžete sledovat na instagramu, nebo na stránkách samotného výrobce!

Visited 44 times, 1 visit(s) today

Bloom gin

Jaké známe druhy ginů? Není gin jako gin!

Opihr gin

Bombay Sapphire gin