Domů » BOMBAY SAPPHIRE: Revolucionář v legendární modré lahvi

BOMBAY SAPPHIRE: Revolucionář v legendární modré lahvi

Značka, která zachránila reputaci ginu v době jeho velké krize. V 80. letech 20. století odhodlaně sváděla boj s tehdy velmi oblíbenou vodkou. Nakonec jej ale vyhrála a svým novým přístupem odstartovala renesanci tohoto skvělého nápoje. Bombay Sapphire tak přímo ztělesňuje představu moderního ginu.

Celý příběh začal v roce 1760, kdy si muž jménem Thomas Dakin založil svou vlastní palírnu na Bridge Street ve Warringtonu v severozápadní Anglii. Prvním destilovaným ginem však nebyl Bombay Sapphire, jak bychom mohli očekávat, ale gin Warrington vyrobený o rok později. Proč si zvolil právě město Warrington? Jeho poloha byla tehdy totiž velmi výhodná, nacházelo se poblíž řeky Mersey, měst Liverpool a Manchester a ve středu důležitých obchodních cest. Dakin měl tak přístup nejen k potřebným ingrediencím, ale také na trhy, kde mohl svůj gin nabízet.

Po jeho smrti v 90. letech 18. století převzal palírnu i s receptem na výrobu ginu syn Edward Dakin. Rodinná tradice pokračovala ještě mnoho let, dokud palírnu v 60. letech 19. století nekoupili tehdy známí a zkušení pivovarníci Gilbert a John Greenall.

Bombay Sapphire gin

V 30. letech 19.století se rodina Dakinů rozhodla zakoupit nové měděné destilační zařízení – jednalo se o jeden z prvních přístrojů typu Carter Head. Tento krok jim jednoznačně pomohl odlišit se od davu – rostlinné přísady, tzv. botanicals, se totiž v tomto případě nevařily v destilačním kotli, ale uvolňovaly své aroma prostřednictvím stoupajících alkoholových par.

Dalším mezníkem v historii značky byl pak rok 1959, kdy muž jménem Allan Subin nechal pro americký trh připravit typický anglický gin, jehož základem byl právě recept Thomase Dakina. Vycházel přitom z tehdy vyráběného ginu Warrington společnosti Greenall’s. Rozhodl se jej však adaptovat pro trh v USA, a to cestou úplného rebrandingu značky. A za chvíli byl na světě Original Bombay Dry Gin v čiré, hranaté lahvi s bílou etiketou a obrázkem královny Viktorie jako patronky. Allanova žena totiž pocházela z Velké Británie a on byl touto zemí zcela nadšený.

V roce 1987, v době velké krize ginu, se pak zrodila úplná novinka vycházející z nápadu Michela Rouxe, šéfa společnosti Carillon Importers. Ta dovážela gin Bombay Dry na americký trh (stejný muž se zasloužil o úspěch Absolut Vodky v USA). Jednalo se právě o Bombay Sapphire, který měl vyjádřit ducha tehdejší doby a opět získat ztracený podíl na trhu. Stylová modrá lahev s portrétem královny Viktorie slavila velký úspěch. Gin se stal jakousi hnací silou v historii renesance ginu. Oproti originálnímu Bombay Dry je Bombay Sapphire obohacen ještě o další dvě přísady – rajská zrníčka a pepř kubéba. Právě ty způsobují jemné pepřové aroma ginu.

Značku od roku 1997 je značka vlastní společnost Bacardi Global Brands.

Název „Sapphire“ je odvozený od proslulého 182karátového safíru „Hvězda Bombaje“ (Star of Bombay), který pochází ze Srí Lanky. Roku 1935 jej dostala darem známá herečka z němých filmů Mary Pickford od svého manžela během natáčení stejnojmenného filmu. Označení „Bombay“ pak odkazuje k velké oblíbenosti ginu v Indii během období tzv. Britské Indie, kdy byla Indie britskou kolonií.

Připravuje se z 10 různých rostlinných přísad, tzv. botanicals. Základem jsou jalovcové bobule (Itálie), oddenek kosatce (Itálie), mandle (Španělsko), citronová kůra (Španělsko), semena koriandru (Maroko), kůra lékořice (Čína), čínská skořice (Indočína), kořen anděliky (Sasko), pepř kubéba (Jáva) a rajská zrníčka (západní Afrika).

Základní neutrální alkohol je do této palírny dodáván, voda na finální ředění ginu pak pochází z přehradní nádrže Vyrnwy ve Walesu.

Pro jeho výrobu se stále využívá destilační zařízení typu Carter Head, s botanicals umístěnými v měděném perforovaném koši přímo v hrdle kotle, kde předávají své aroma stoupajícím alkoholovým párám. Právě tato metoda vede k jemné a lehké chuti, kterou oceňují také příznivci vodky – dlouholetého konkurenta ginu. Až dodnes se přitom využívá originální zařízení z 30. let 19. století jménem „Tom“ a „Mary“, pouze došlo k přidání dvou novějších přístrojů „Henry“ a „Victoria“.

Od roku 2014 se gin vyrábí v unikátní palírně Laverstoke Mill v Hampshire v Anglii, která vznikla přestavbou historické papírny. Její chloubou jsou přitom dva propojené skleníky, které navrhl známý londýnský designér Thomas Heatherwick se svým týmem. V nich najdeme přes 120 druhů rostlin, včetně každé z 10 botanicals, ze kterých se gin připravuje. Součástí celého komplexu jsou kromě jedinečných skleníků také další místa jako „Dakin Still House“ (zde najdete původní destilační zařízení rodiny Dakinů), „India House“ (místo, kde se původně tiskly bankovky pro indickou banku a dnes jsou zde uskladněny dvě největší destilační zařízení) či „Laverstoke Mill Heritage Room“ (seznamující s historií Laverstoke Mill).

Pořádají se zde nejrůznější prohlídky, které určitě stojí za vidění. Posuďte sami!

Gin v charakteristické modré lahvi s portrétem královny Viktorie je čistý, lehký a svěží. Jalovec je zde v porovnání s jinými London Dry giny méně dominantní, je přítomný spíše v pozadí. Cítíme také citrusy a postupně i aromatičtější přísady jako pepř či koriandr.

Velmi dobře chutná například s tonikem Fever-Tree Indian a čerstvou limetkou. Díky jeho jemnosti a lehkosti se nemusíte bát ani kombinací s ochucenými toniky. Skvěle chutná s přidanými citrusy (limetky, pomeranče, grapefruity), nebojte se ale podpořit třeba i jiné chutě, např. zmíněnou pikantnost. Ať už pepřem, zázvorem nebo třeba skořicí.

Sám výrobce doporučuje kombinaci Gin & Tonic v poměru 1:2 (50 ml ginu a 100 ml toniku) s limetkou.

My doporučujeme například kombinaci s Fever-Tree Mediterranean tonikem, citrónem a chilli nitěmi či s Fever-Tree Indian tonikem, červeným pomerančem a zázvorem.

V ČR můžete gin sehnat v podobě 700ml lahve například na Alkohol.cz. Miniaturku 50 ml koupíte rovněž na Alkohol.cz, stejně jako 1000ml verzi pro fajnšmekry.


Bombay Sapphire gin můžete sledovat třeba na stránkách výrobce, nebo na jejich instagramu

Visited 147 times, 1 visit(s) today

Máte něco na srdci?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TESTUJEME: Bombay Sapphire gin 5x jinak (2. díl)

TIP NA DRINK: Bombay Sapphire & Artisan Tokyo Yuzu s mandarinkou, černým pepřem a koriandrem

Bombay Sapphire gin

TIP NA DRINK: Bombay Sapphire & The London Essence Pomelo & Pink Pepper s grapefruitem a pepřem