
Proč právě H gin?
H gin Frozen Heaven skončil na 2. místě v anketě o nejkrásnější láhev ginu na mém Instagramu. Proto jsem se rozhodla, že ho pořádně otestuju samotný, i s toniky. Už jen díky své krásné lahvi si pozornost zaslouží.
Kde se H gin Frozen Heaven vyrábí?
Vychází z původního H ginu, který se již doprodává. Neliší se od něj ale složením, pouze novým designem láhve. Vyrábí ho česká firma Helsinki Group, která sídlí v Moravskoslezském kraji. Proč právě „Helsinki“? Její největší inspirací co se týče technologií, postupů a receptů je právě Skandinávie. V Helsinki Group ale nemají k dispozici vlastní destilační zařízení. Destiláty si nechávají vyrobit jinde a tady v ČR už si pouze všechno míchají dohromady.
Jak se H gin Frozen Heaven vyrábí?
Tak je tomu i v případě H ginu. Pracovně mu říkám „tajemný gin“, protože toho o něm nechtějí moc prozradit. Víme ale to, že vzniká mísením holandského destilátu a destilátu z malé palírny ve Valašských horách. V Helsinki Group tam pak ještě přidávají mandarinku („tangerinku“ – někdo říká, že se jedná o samostatný druh citrusu, podle někoho patří pod mandarinky – já se přikláním ke druhé možnosti). Získala jsem ale informaci, že holandský destilát používá také Hendrick’s. Vzhledem k tomu, že se Hendrick’s destiluje ve Skotsku, mohla by tam být společná okurka. Podle některých zdrojů totiž okurka v případě Hendrick’s opravdu pochází z Holandska a zpracovává se pomocí destilace za snížené teploty (cold distillation).
Co je pro H gin Frozen Heaven typické?
Je to gin s výraznými citrusovými tóny, konkrétně pak zejména „tangerinkovými“. „Tangerinka“ je cítit ve vůni i v chuti. V chuti je cítit taky lehká nasládlost, což bude pravděpodobně způsobeno i tím, že tam přidali trochu stéviového sirupu. Jemná sladkost ale může pramenit také z „tangerinky“. V ginu cítím i jemnou štiplavost, ostrost.
Jaké toniky jsem vybrala pro testování?
Pro testování jsem vybrala toniky Fever-Tree Indian, Franklin & Sons Elderflower & Cucumber, The London Essence Grapefruit & Rosemary, Marks & Spencer Light Clementine a Three Cents Aegean.
Drinky jsem míchala v poměru 1:4, jak to mám nejraději (50 ml ginu, 200 ml toniku). U toniku Marks & Spencer Light Clementine jsem použila 150 ml dle objemu plechovky.
H gin Frozen Heaven & The London Essence Grapefruit & Rosemary tonic

Toniky značky The London Essence mám obecně moc ráda, jsou velmi kvalitní, chuťově propracované a vyvážené. Tento tonic s příchutí grapefruitu a rozmarýnu patří k tzv. „light“ tonikům, obsahuje nižší množství cukru (4,2 g/100 ml, 19 kcal/100 ml). Kromě toho, že je opravdu velmi decentní, vnímám tam i nižší sycenost (což je třeba mít na paměti, že se nejedná o klasický osvěžující tonic s větším množstvím bublinek). Můžeme v něm cítit ideální poměr bylinkových (herbal) a citrusových tónů – vyrábí se totiž ze za studena lisovaných olejů z grapefruitu a z výtažku z rozmarýnu. Je to skvělý parťák pro citrusové giny. I z toho důvodu jsem ho chtěla vyzkoušet i pro H gin Frozen Heaven, u kterého vnímám citrusový charakter. Ve výsledné kombinaci jsem cítila klasickou tonikovou hořkost, zároveň ale jemné tóny citrusů a bylinek (bylinky o něco výrazněji). K tomuto drinku si dovedu představit čerstvé citrusy, které této ne tolik výrazné kombinaci dodají šmrnc a vybalancují chuť bylinek.
HODNOCENÍ: 4/5
H gin Frozen Heaven & Three Cents Aegean tonic

Řecké toniky značky Three Cents patří rovněž k mým oblíbeným. Tato „Aegean“ verze vás přenese do slunného Středomoří. Vyrábí se z okurky, bazalky, máty a dalších přísad (např. citrusy). Já osobně v něm nejvíc cítím okurku a mátu. Právě okurka se skvěle hodí k citrusovým (a třeba i květinovým ginům). S H ginem šel tento tonic skvěle dohromady. Jelikož je hodně výrazný, v tomto případě trochu upozadí gin. Nijak zvlášť mi to ale nevadilo, protože mi tato kombinace opravdu hodně zachutnala. Pro G&T drink doporučuji přidat okurku, bazalku nebo mátu a drcený černý pepř.
HODNOCENÍ: 4/5
H gin Frozen Heaven & Franklin & Sons Elderflower & Cucumber tonic

Franklin & Sons tonic s příchutí bezového květu a okurky jsem chtěla vyzkoušet primárně kvůli přidané okurce, která ladí s citrusovým charakterem H ginu. Tenhle tonic jsem docela dlouho neměla a neuvědomila jsem si, že je opravdu spíš květinový a okurka je tady hlavně jako doplněk pro vyvážení chutí. Květinová chuť převládala také v testovaném drinku a s H ginem to dohromady moc nešlo, okurku jsem tady v podstatě necítila. Franklin & Sons Elderflower & Cucumber tonic je tedy 100 % lepší volbou primárně pro květinové giny.
HODNOCENÍ: 2/5
H gin Frozen Heaven & Marks & Spencer Light Clementine tonic

V tomto případě jsem zvažovala hodnocení mezi 2/5 a 3/5. Proč? Tenhle tonic jsem chtěla vyzkoušet proto, že jde aktuálně (pokud vím) o jediný tonic s příchutí mandarinek, který je dostupný na našem trhu. Ačkoli se ale vyrábí z klementinek (což je nejsladší druh mandarinek), sladkost tam tedy necítím skoro vůbec, spíš naopak. Nepasoval mi ani ke květinovějšímu Ukiyo ginu. Ta citrusovost (ve smyslu kyselosti) je v něm opravdu výraznější a dovedu si ho představit spíš pro zjemnění výrazných bylinnějších, jalovcových ginů. V testovaném G&T drinku sice vynikala chuť mandarinek (což jsem chtěla kvůli tangerinkám v H ginu), ale tonic tady opravdu hraje hlavní roli. Při kombinování s přísadami bych určitě už nepoužila čerstvé citrusy, ale jedině sušené nebo žádné. Zajímavé by mohlo být i vyvážení citrusové chuti drinku bylinkami (rozmarýn apod.), pepřem, případně využití jiného exotického ovoce se sladší chutí.
HODNOCENÍ: 3/5
H gin Frozen Heaven & Fever-Tree Indian tonic

Fever-Tree Indian tonic je klasika a k ginům s citrusovějším charakterem skvěle pasuje. Zajímavé mi na něm přijde to, že ačkoli samotný ho vnímám jako poměrně výrazně citrusový (kyselý), tak v drinku se mi často obzvláště po delší chvíli hezky propojí s ginem a ta citrusovost se zmírní. Vyrábí se z pomerančů, se kterými je mandarinka (resp. tangerinka) v ginu příbuzná a spojuje je oproti jiným citrusům o něco sladší chuť. I díky tomu tak podle mě úplně „nezabíjí“ gin, naopak ho docela hezky podpoří. V rámci testovaných toniků mi přišlo, že právě Fever-Tree Indian dává H ginu největší prostor. Proto ho volím jako vítěze. Jako přísady do drinku už bych nevolila čerstvé citrusy (max. pouze kůru), sušené citrusy nebo čerstvou kůru bych doplnila bylinkami (např. rozmarýn) nebo zázvorem.
HODNOCENÍ: 5/5 – VÍTĚZ!
Kromě výše testovaných toniků s hodnocením 4-5/5 mohu pro H gin Frozen Heaven doporučit ještě: Double Dutch Indian, Double Dutch Cranberry & Ginger. Naopak nedoporučuji Fever-Tree Mediterranean a Double Dutch Cucumber & Watermelon (hodnotila bych tak 2-3/5).
H gin Frozen Heaven můžete sehnat v podobě 700ml lahve například na Alkohol.cz. Zde koupíte také vítězný Fever-Tree Indian tonic (200 ml / 500 ml).
Pokud byste chtěli vyzkoušet i další toniky: Marks & Spencer Light Clementine (Rohlík.cz – 8 x 150 ml plechovka), Franklin & Sons Elderflower & Cucumber (Alkohol.cz – 200 ml), Three Cents Aegean (Rohlik.cz – 200 ml, Košík.cz – 200 ml, Napojecerveny.cz – 200 ml).
Máte něco na srdci?